Espòrt - Rugbi a 13 : Les Orses de Sent Gaudenç

Autor : Gisèla Lafargue.

 

Avètz entenut a parlar deus orses ? plan segur ! Mes, les Orses de Sent Gaudenç !
Rasseguratz-vos non s’agís pas de las bèstias ! Nani ! S’agís d’una equipa de 13 jogaires de rugbi ! Les Orses a XIII de Sent Gaudenç. Atau s’apèra l’equipa esportiva eroïna deu Comenge !

                                                                                    Aquí son istòria.

Lire la suite 0 commentaires

Midi espòrt - Gino

Autor : Hervé Pouvillon

 

Remisada la bicicleta Mercièr, companha fidèla de cada jorn per anar a l’usina Latecoèra. Sus la tela cerada de la taula de la cosina, un botilhon acompanha las lescas de cambajon, le « Jèsus » de l’ivèrn passat, les uòus bolhuts e le clafotís de la Joana.

                                                                        Viatjaràn dins la glacièra.

Lire la suite 0 commentaires

MIDI ESPÒRT : Soèr de galà

Autor: Hervé Pouvillon

 

Dins aquesta sala polivalenta de banlèga ufla, dins aquesta fumatièra, le Luís se mastega sa vièlha mostacha de fennèc, se remisa sa badina de vièlh pè negre oranés.

Es nervós le Luís.

Lire la suite 0 commentaires

TOTAL FESTUM en quate temps hòrts

Autora : Carolina Dufau

 

Aquera dotzau edicion deu Total Festum que perpausa 95 eveniments hestius, de la fin de mai entiò lo començar de julhet, esparricats peu territòri de la Region Occitania. Aquiu ua seleccion de tròç causits au demiei d'aqueth abonde, qui pòrta entà la lutz las culturas occitanas e catalanas, en valorizant la lenga, la creacion e lo territòri.

Lire la suite 0 commentaires

Tristan Tzara (1896 – 1963)

DADA al Cabaret Voltaire
DADA al Cabaret Voltaire

Zurich, 1915 / La guèrra çò mai violenta que monde coneguèt fins ala enràbia. Al mièg d’aqueste massacre sagnós, al cuòr d’una joinesa europenca revoltada, al Cabaret Voltaire un movement novèl ven de nàisser. Va defiar la guèrra, remetre en causa totas las convencions e contrariantas ideologicas, esteticas e politicas, crear una ruptura radicala amb tota la Literatura e l’Art que precediscan.
A son cap, un jove romanés de 20 ans : Tristan Tzara.

Lire la suite 1 commentaires